Työyhteisön hyvinvointi
Työyhteisö voi hyvin silloin, kun työntekijät ovat tasapainossa fyysisesti, emotionaalisesti ja sosiaalisesti.
Työyhteisön hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät
- Terveys – Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi:
Toimitilojen turvallisuus, ergonomia ja viihtyvyys vaikuttavat työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin. Työterveyshuollon ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä voidaan edistää hyvinvointia. Työsuojelulla on merkitystä myös psyykkisen hyvinvoinnin edistämisessä. - Osaaminen – Taitojen kehittäminen ja työn hallinta:
Työntekijöillä tulee olla riittävästi työn hallintaa ja vaikutusmahdollisuuksia omiin työtehtäviinsä. Tämä auttaa vähentämään stressiä ja lisää työntekijöiden sitoutumista. Mahdollisuus oppia ja kehittää työtehtävissä tarvittavia taitoja edistää työntekijöiden ammatillista kasvua ja hyvinvointia. - Elämäntilanne – Työn ja yksityiselämän tasapaino:
Työntekijöiden hyvinvointiin vaikuttaa myös työn ja yksityiselämän tasapaino. Joustavat työajat, lomat ja muut järjestelyt voivat auttaa työntekijöitä saavuttamaan tasapainon työn ja muun elämän välillä. - Työyhteisö – Sosiaaliset suhteet ja kannustava työtoveruus:
Hyvät kollegiaaliset suhteet ja tuki työtovereilta ja esimiehiltä edistävät työntekijöiden hyvinvointia. Positiivinen työilmapiiri ja avoin viestintä luovat perustan terveelle työyhteisölle. Hyvinvoivassa työyhteisössä johtajat ovat tietoisia työntekijöiden tarpeista ja rohkaisevat heitä saavuttamaan tavoitteensa. Työtovereiden ja esimiesten tuki, kannustus ja palaute luovat motivoivan ilmapiirin. - Motivaatio ja työn merkityksellisyys:
Kun työyhteisön jäsenet ovat motivoituneita työhönsä, työ sujuu ilolla ja tuloksia syntyy. Motivaation kannalta on tärkeää, että jokainen työntekijä tuntee, että hänen suorituksillaan on merkitystä, ja että hän on tärkeä kokonaisuuden kannalta. Vaikka työn merkityksen kokemus on hyvin henkilökohtainen asia, siihen voi vaikuttaa työtovereiden asenteella ja esimiesten johtamiskulttuurilla. Vaikutus voi olla sekä hyvään että huonoon suuntaan.Tarjoan valmennuksia tiimeille liittyen mm. seuraaviin aiheisiin:
- omien ja tiimin yhteisten vahvuuksien ja voimavarojen löytämiseen ja vahvistamiseen
- motivaation ylläpitoon ja uudelleen löytämiseen sekä merkityksellisyyden kokemusten lisäämiseen.
- itsetuntemuksen työkaluihin
- keskustelutaitojen kehittämiseen (Sokraattinen dialogi, Erätauko-dialogi)
- stressinhallintaan, filosofisen pohdinnan ja selkeyttämisen avulla
Alla on muokattuna Kevan julkaisema © 2023 Työhyvinvointi – puu, joka hyvin havainnollistaa sitä, mistä työhyvinvoinnissa on kyse.